Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΚΑΠΡΙΤΣΙΟΖΑ: ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ


400 γρ. Αμύγδαλο σκόνη
250 γρ. Ζάχαρη
6 κρόκοι Αυγού
6 ασπράδια Αυγού
250 γρ. Βούτυρο
1 σφηνάκι Ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. Κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο μικροκυμάτων. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου. Ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνει μία σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα. 10-12 μερίδες.

Για τη σος σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. κρέμα γάλακτος,
35% λιπαρά

Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Οταν βράσει το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: