Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009
Λεμονόπιτα (άντε και καλή όρεξη!!!)
Λεμονόπιτα
12-14 μερίδες
συνολικός χρόνος παρασκευής: 1,5 ώρα
Υλικά
Άχνη
Βούτυρο
Αλεύρι
Ζάχαρη
Αμύγδαλο σε σκόνη
Λεμόνια
Αυγά
Γάντια για ζύμωμα της ζύμης
2 Φάσεις
1η Φάση - Ζύμη (πρέπει να ξεκουραστεί στο ψυγείο)
Δημιουργούμε μια γενική βάση για τάρτες - λέγεται Σαμπλέ
Προσοχή: Η ζύμη αυτή γίνεται και μπισκοτάκια!!!
Ζυγίζουμε 100 γραμμάρια άχνη
Προσθέτουμε 1 αυγό!!!
200 γραμμάρια βούτυρο σε 3 κομμάτια (προτιμούμε να είναι από το ψυγείο - παγωμένο)
300 γραμμάρια αλεύρι (αλεύρι για όλες τις χρήσεις - όχι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Όλα στο ΜΙΞΕΡ
Στην αρχή σιγά για να μην έρθει το αλεύρι προς τα πάνω. Σιγά σιγά το δυναμώνουμε
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Η ζύμη είναι μαλακή αλλά στο ψυγείο θα κρυώσει.
Την απλώνουμε σε σαραράπ και την τυλίγουμε σε αυτό. Έτσι κρυώνει πιο γρήγορα στο ψυγείο.
Βάζουμε ένα νάιλον, επάνω του τη ζύμη, άλλο ένα νάυλον επάνω.
Με τον πλάστη τη ρολάρουμε και την κάνουμε όσο λεπτή γίνεται.
Αφαιρούμε με προσοχή το νάυλον από τη μια πλευρά.
Βάζουμε ένα τσέρκι,ένα στρογγυλό πλαίσιο και ένα αλουμινόχαρτο που φτιάχνει τον πάτο και τυλίγεται και γύρω από το πλαίσιο.
Τοποθετούμε τη ζύμη και αφαιρούμε το νάυλον από πάνω της. Την φτιάχνουμε με το χέρι για να κάνει τοιχώματα στο πλαίσιο.
Με μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει κόβοντας με ένα μαχαίρι προς τα έξω για να μην πέφτει ζύμη μέσα!!!
!!!Τη ζύμη που μένει τη βάζουμε σε νάυλον και τη βάζουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη
Τώρα θα προψήσουμε την τάρτα. Για να μην κάτσουν τα τοιχώματα βάζουμε μεμβράνη και στη συνέχεια γεμίζουμε το εσωτερικό με ρύζι!!!
Αυτό το ρύζι το κρατάμε ξεχωριστά για να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που φτιάχνουμε τάρτα!!!
ΦΟΥΡΝΟΣ - Προψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
τραβώντας τη μεμβράνη βγάζουμε το ρύζι
2η Φάση - Γέμιση
250 γρ.αμύγδαλο σε σκόνη
500 γρ.ζάχαρη
10 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 2 λεμόνια
190 γραμμάρια βούτυρο
βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το τοποθετούμε στη φωτιά για να λιώσει!!!
(δεν το καίμε, απλώς να λιώσει)
βάζουμε το αμύγδαλο με τη ζάχαρη να κάνουνε παρέα
σπάμε τα αυγά μέσα στο αμύγδαλο και τη ζάχαρη
στίβουμε τα λεμόνια
βγάζουμε το ξύσμα (μόνο το κίτρινο)
ανακατεύουμε το μίγμα αυγών, ζάχαρης και αμυγδάλου.
σουρώνουμε το λεμόνι για να φύγουν ίνες και κουκούτσια και ανακατεύουμε
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και το βούτυρο
Hint: Ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ομοιογενές το μίγμα
Hint: Το μίγμα αυτό μπορεί να μείνει στο ψυγείο ακόμη και 2 ημέρες γιατί έχει μέσα το λεμόνι!!!
ΦΙΝΑΛΕ
Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην τάρτα!!!
ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα...
Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει για να βγάλουμε το τσέρκι.
Με μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω για να βγει το τσέρκι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και ραντίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή όρεξη!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου